Tuesday, June 17, 2008

НАРОДНОСТТА НА МАКЕДОНЦИТЕ

Кръсте Мисирков

Статията на г. Арсени Йовков1 "Българи в Македония", поместена в брой 1 на "20 юли", като че ли отново подига въпроса за народността на македонците, като го разрешава с неопровержими доказателства в полза на българското племе. Авторът на въпросната статия, в една друга своя статия, поместена в последния брои на в. "Пирин", се изрази, че македонския въпрос има до тогава, до когато има българи и българско национално съзнание в Македония и че в интерес на всички други народности в Македония важно и необходимо е да има българи в Македония. В последната статия г. Йовков се изрази дори, че ние македонците трябва да бъдем по-голями българи от самите българи.

Тези две интересни статии на г. Йовкова ни дават повод да се спрем върху въпроса за народността на македонците и върху ролята, която тоя въпрос е играл и ще играе в историята на Македония.

Началото на XIX в. завари в Македония гръцко духовенство и българско национално съзнание между по-събудените македонци, които ръка за ръка с българите от България и Тракия поведоха борбата за национална просвета и национална църква. Това духовно и национално единство на мизийци, македонци и тракийци предшествува и последва създаването на българската екзархия и освобождението на България.

Сърбите позавиждаха на българите и по някои други теоретически и практически съображения почнаха да оборват европейските, македонски и български твърдения, че македонците са българи и с това те първи поставиха на масата на учените въпроса за истинската народност на македонците. Би било неблагоразумно да отричаме, че задачата, която си поставиха сърбите, е немаловажна и че успехите, които те постигнаха благодарение на своята необикновена упоритост и строга систематичност, са колосални. Сърбите не пренебрегнаха нито едно от средствата, които им предоставяше съвременната им наука: и общото езикознание, и сравнителната граматика на славянските езици, и историята, и археологията, и устната и писмена народна словесност, и географията, и дипломацията не бяха пренебрегнати от сърбите в тяхното стремление да оборят увереността в българския характер на Македония. И в резултат те завладяха по-големия дял от Македония, която им се даде като земя, населена от сърби, даде им се от ония, които до последно време единодушно признаваха българския народностен характер на Македония.

Обаче въпросът за народността на македонците с това не се свърши. Сърбите постигнаха само едната половина от своята задача: те успяха да заблудят западно-европейците и да завладеят Македония. Но самите македонци, завладяни от тях, не са духовно победени и се съзнават като народ, отличен от сърбите, който се съзнава ясно и иска да си запази своята индивидуалност.

Тук е опасността за сърбите, тук е силата на македонците, тук се крие и историческата роля, която има да играе за в бъдеще въпросът за народността на македонците.

И ролята на българи и сърби в развитието и разрешението на тоя въпрос сега е напълно противоположна на оная преди балканските и световната войни: сега за сърбите теоретически не съществува този въпрос, както не съществува и Македония в границите на Югославия; за България има Македония, както и съществува и въпрос за народността на македонците, които днес българската наука с по-голям от сръбския успех би могла да подеме, да популяризира и да му даде подобаващото му значение.

Но българинът не обича филология и история, той не обича да бъде упрекван в шовинизъм и готов да живее на всяка цена в мир със съседите си, па дори и тогава, когато те искат да присвоят, половината от неговата къща, от неговия двор.2

А за Македония мнозина "просветени" и пет пари не дават. Те не я познават. За тях тя е страна с камъни и диви ябълки... Ето защо българската опозиция не е опасна за сръбското владение на Македония. От тази страна сърбите се гарантираха и с ред международни договори и с такива с България.

Но ето, че се раздават викове на самите македонци: ние сме българи, повече българи от самите българи в България... Вий сте могли да победите България, да и наложите каквито си щете договори, но с това не се изменя нашето убеждение, нашето съзнание, че вий не сме сърби, че ний досега сме се казвали българи, тъй се казваме и днес и така искаме да се казваме и в бъдеще. Искате ли отстъпки от нас? Искате ли да сме по-малко българи от самите българи? Да ви отстъпим? Отказваме се да бъдем тъй безразлични към националните си интереси като други. Ние не можем и не трябва да поддържаме мизийците във всичко, защото мизийската логика, техните начини на действие довеждат до сръбско-български договори и спогодби за Македония, довеждат до договори като сръбско-българския в 1912 година, като Ньойския. Ние ще бъдем повече македонци, отколкото българи, но македонци със свое отлично от вашето сръбско самосъзнание, със свое историческо минало, със своя литературен език, общ с българския, със свое македоно-българско национално училище, със своя национална църква, в която националното и религиозното чувство на македонеца да не бъде оскърбявано от лика и духа на сръбските светии, като "св. Сава".

Сърбите много добре познават и сега, както и преди, значението на въпроса за народността и народностното чувство на македонците, ето защо чрез асимилация на македонците искат час no-скоро да се избавят от него.

Но всичко напусто.

Наричаме ли се ний българи, или македонци, ний винаги се съзнаваме като отделна, единна, съвършено отлична от сърбите и с българско съзнание народност, която ще знае да наложи волята си в борбата за човешки права на македонеца.3
в. "20 Юлии", I, бр. 5, 11 Май 1924.

1 Арсени Йовков, (1882-1924), от с. Селци, Дебърско. Още като ученик влиза в редовете на ВМОРО. Взима участие в Илинденското въстание, близък на Мисирков. Редактор на вестниците "Илинден", "Пирин" и "20 юлий" издавани в София - в тях Мисирков помества някои от статиите си.

2 Това критично отношение към българската политика Мисирков проявява и в други свои статии. Виж по въпроса тук в Предговора, т. 6г "Критично отношение към българската политика" - стр. 23-25.

3 Това е категоричния отговор на Мисирков към някои негови днешни биографи в Скопие.

http://www.promacedonia.org/bugarash/misirkov/misirkovstatii2.html#16

8 comments:

Anonymous said...

Если врач знает название вашей болезни, это еще не значит, что он знает что это такое. Никогда не приписывай человеческой зловредности того, что можно объяснить обыкновенной глупостью. Человек может долго жить на деньги которые он ждет. Реальность это иллюзия вызываемая отсутствием алкоголя. Женщины едят за разговорами, мужчины едят заедой.

Любомир Болгар said...

Здравейте, аз съм администратора на "Борба за Силна България" и бих желал да обменя връзка с вас, ако и вие имате желание отбийте се и ми пишете:

http://luba4ko.wordpress.com

Anonymous said...

[url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx/][img]http://i048.radikal.ru/0910/57/9a759e833d4a.jpg[/img][/url]

10601 movies of scant DVD property

We hold thousands of the hottest movies you've been waiting to ready for! And they're second ready in Hi-Def!
These movies are playable on most viewing devices including iPod, PDA (HandHelds), PC, DVD & DivX players.
There are definitely no limits. Download as much as you require with incredibly weighty speeds. No additional software is required!
Unreservedly click on a tie-up, download a cinema and care for it on your favorite player.

[size=4][url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx]Sign Up[/url] today and forget about buying or renting DVDs offline. [/size]


[url=http://movies.aoaoaxxx.ru/][img]http://s43.radikal.ru/i102/0910/37/6c734f3ca5fb.jpg[/img][/url]

[url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx][b]TOP 40 BEST Movies:[/b][/url]
Librarian: Quest for the Spear, The
Mysteries of Pittsburgh, The
Death Race
Mulan
Dog Day Afternoon
Charlie Chan at the Circus
Ravenous
Garfield's Fun Fest
Cold Creek Manor
Fog, The
Lilo & Stitch 2: Stitch Has a Glitch
Die Hard 2
Mummy Returns, The
One Week
Bee Season
Perfect Assistant, The
Miller's Crossing
Happily N'Ever After 2
Autumn
Lake City
Days of Thunder
Dirty Dancing: Havana Nights
Everybody Dies
Prey
Heber Holiday
Gran Torino
Hair
21 (Twenty One, The Movie)
Last Exit
Orphan


[url=http://forum.fscp.org/members/abdulvahabsko.aspx]Aliens vs. Predator: Requiem [/url]
[url=http://cherryvalleylife.com/members/zahidbistrogla.aspx]Legend [/url]
[url=http://forums.quark.com/members/fridaljakov54.aspx]Orgies and the Meaning of Life [/url]
[url=http://notradical.com/members/aminadimkin51.aspx]Ghoulies [/url]
[url=http://forums.quark.com/members/fridaljakov54.aspx]S1m0ne [/url]
[url=https://www.nbhope.org/members/artemijstepiki.aspx]Illusionist, The [/url]
[url=http://labnet.cc.isel.ipl.pt/members/ilijatrepov21.aspx]Once [/url]
[url=http://nsigcommunity.com/members/ahdjacjuk10.aspx]Sling Blade [/url]
[url=http://skinnerfamily.biz/members/kassianshelkovi.aspx]Next Best Thing, The [/url]
[url=http://forums.pmy.myclassifiedsite.com/members/valerijaosiik60.aspx]Behind Enemy Lines: Axis of Evil [/url]

Anonymous said...

Да уж. По поводу коментариев - навеяла на меня где-то услышанная фраза:
Именно мы придумали покупать сигареты поштучно и клеить жвачку за ухо.

Anonymous said...

Как говорилось на [url=http://www.soki.tv]Soki.TV[/url] Котятам срочно надо сыскать доброго и заботливого хозяина!!! Одна белая как снег пушистая кошечка( 1,5 мес.) непрезентабельная и очень ласковая. Второй котик( 2,5 мес) голубого окраса с коим точно не соскучишься, он такой шустренький когда играет и абсолютно спокойный, лежа на коленях и мурлыча. И еще трое восхитительных котят(по 2мес): 2 двухцветных( серые с белым) котика и их сестренка белого с черным окраса. Если Вас они заинтересовали напишите, пожалуйста, мне на почту( на форуме я редко) бываю и я подробнее отвечу на все вопросы.

Anonymous said...

Привет Предлагаю обмен ссылками (постовыми) вашего блога bugarash.blogspot.com с моим.
Заранее благодарен за ответ.
С уважением, Александр.

Anonymous said...

Строительство жилых и индустриальных многоуровневых объектов влечет за собой привлечение специальной строительной техники, оснащенной для проведения определенных задач. Проведение строительных работ происходит по этапам, в связи, с чем, задействовать строительную технику тоже приходится по шагам, в зависимости от назначенных задач.
Но покупка такой особой техники влечет огромные затраты. Так как стоит она дорого, компания "Сапрос" рекомендует услуги аренды строительной техники. Наш автопарк укомплектован всем необходимым для строительства автотранспортом. Быстрый заказ спецтехники можно сделать через интернет, заполнив заявку онлайн на сайте компании. В Самаре мы пользуемя популярностью именно за высококачесвенное и быстрое обслуживание посетителей, предоставляя такую услугу, как аренда экскаватора. Наши специалисты при необходимости в полном объеме проконсультируют Вас о более подходящем под запросы автотранспорте, что позволит сэкономить и время и деньги.
Sapros Ru: [url=http://sapros.ru]аренда экскаватора[/url]

Anonymous said...

Кабельная продукция - один из основных продуктов, используемых для полнофункциональной деятельности электрооборудования. Многообразие моделей и марок кабеля на сайте ООО "Спецкомплект" предоставляют широкий выбор для оптового и розничного покупателя.
Фирма предлагает ассортимент качественных товаров, таких как К1163, К1150, К1151, К1152, силовой кабель ВВГ, ВБбШВ, СИП, АСБ, ENSTO арматура СИП, оптический кабель ОКГ, ОКБ, ОКЛ, ОКК.
Щитовое оборудование высокого качества по доступной цене, смотрите обзор на сайте компании.
Specomplect.ru - [url=http://specomplect.ru]лотки К1154[/url]